60% van de mensen met psychische problemen zoekt geen hulp.
Onder andere door zo’n reacties…
Tijd dus om normaal te doen over psychische problemen!

“Je maakt het veel erger dan dat het eigenlijk is”

Da’s goed. Je probeert de andere gerust te stellen. We reageren meestal vanuit onze eigen logica. We vinden het vaak ook normaal dat anderen diezelfde logica kunnen of zullen volgen. Soms heb je ook gelijk. Door echter deze dooddoener als boodschap te geven, zal je niet meer genoeg naar het verhaal van de andere luisteren. Je wijst de andere hiermee terecht: “je overdrijft”.

Misschien ken je (daardoor) het verhaal niet volledig. Misschien zijn er wel delen in dit verhaal die je kunnen helpen om te begrijpen waarom iemand zo reageert of voelt.

Mensen met psychisch lijden worden vaak zo overweldigd door hun emoties dat logisch denken moeilijk wordt. De lichamelijke symptomen die sommigen er nog bij hebben (zoals zweten, misselijkheid, braken, hoofdpijn, pijn op de borst, een drang om naar het toilet te gaan, …) kunnen het enkel maar erger maken. Met deze boodschap minimaliseer je wat de andere voelt en denkt en kan je een afstand maken tussen jou en de andere. De andere zal verder zwijgen. En dit is niet de bedoeling, toch?

Luister eerst even. Neem je tijd om te proberen begrijpen. Wat maakt dat het voor de andere zo erg is? En kijk wat je kan doen om het voor de andere wat draaglijker te maken.

Wil je meer weten over psychische problemen en hoe die in mekaar zitten? Op www.geestelijkgezondvlaanderen.be vind je alle info.