60% van de mensen met psychische problemen zoekt geen hulp.
Onder andere door zo’n reacties…
Tijd dus om normaal te doen over psychische problemen!

“Het is allemaal zo erg niet.”

Je probeert te troosten, te relativeren en gerust te stellen. Dat is goed.

Blijkbaar ervaar je wat de andere vertelt als “niet zo erg”. De andere beleeft het echter wel als “erg”… Als de andere het gevoel heeft heel diep te zitten en niet kan stoppen met huilen of niet uit bed geraakt, dan heeft ie dus niks aan deze boodschap. De onderliggende boodschap die je hier geeft is dat de andere fout is, overdrijft, toch wel goed gestoord moet zijn dat hij of zij het wel allemaal zo erg maakt, jou lastig valt met iets dat “maar” zo erg is. En dat was niet de bedoeling, toch?

Minimaliseren van hoe de andere zich voelt of van wat de andere ervaart, maakt enkel dat de andere zich niet begrepen voelt en zich van je af kan keren: “ik zal je met mijn “kleine” dingen niet meer lastig vallen”.

Neem je tijd. Luister naar het verhaal. Kijk eens hoe jij je zou voelen als jij in de schoenen van de andere zou staan. Probeer te begrijpen. Vraag naar wat je kan doen, hoe je kan helpen om het wat draaglijker te maken.

Wil je meer weten over psychische problemen en hoe die in mekaar zitten? Op www.geestelijkgezondvlaanderen.be vind je alle info.